Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Κύστες Ωοθηκών - kystes wothikwn

Τι είναι οι Κύστες Ωοθηκών. Οι κύστες ωοθηκών είναι τις περισσότερες φορές ανώμαλοι σχηματισμοί γεμάτοι με υγρό που προέρχονται από τις ωοθήκες. Το μέγεθός τους μπορεί να ποικίλλει από μερικά εκατοστά ως και πάνω από 30. Αποτελούν πολύ συνηθισμένη αιτία για την αναζήτηση γυναικολογικών συμβουλών.

Τύποι
Λειτουργικές κύστες: Ο πιο συνηθισμένος τύπος στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι θυλακικές κύστες, τα ωχρά σωμάτια και οι ωχρινικές κύστες. Γενικά, οι κύστες αυτές προκαλούνται από αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών και μπορούν από μόνες τους να προκαλέσουν περαιτέρω ορμονική ανισορροπία. Κατά μέσο όρο οι κύστες αυτές έχουν διάμετρο περίπου 4-5 εκατοστά. Και συνήθως υποχωρούν αυθόρμητα μέσα σε 4-8 εβδομάδες. Μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο, ιδιαίτερα αν υποστούν ρήξη και απελευθερώσουν είτε αίμα είτε υγρό στην κοιλιακή χώρα.

Καλοήθεις νεοπλασματικές (δηλαδή με ανάπτυξη μη φυσιολογικού ιστού) κύστες: λιγότερο συνηθισμένες από τις λειτουργικές κύστες. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι το καλοήθες κυστικό τεράτωμα ή η δερμοειδής κύστη.

Ενδομητριωσικές κύστες: μπορούν να παρουσιαστούν όταν αναπτύσσεται ενδομητρίωση στις ωοθήκες. Οι κύστες αυτές, οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως αιμορραγικές κύστες ("chocolate cysts") εξαιτίας της χαρακτηριστικής τους εμφάνισης, όταν υφίστανται ρήξη μπορεί να προκαλέσουν πυελικό πόνο, συμφύσεις και υπογονιμότητα. Οι κύστες αυτές συνήθως δεν διαλύονται αυτόματα.

Κακοήθεις κύστες: παρουσιάζονται πιο συχνά μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Οι υποψίες κακοήθειας αυξάνονται όταν εντοπίζονται ορισμένα χαρακτηριστικά στη φυσική εξέταση, στον υπέρηχο και στο ιστορικό της ασθενούς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια καλή εξέταση που να ελέγχει τον καρκίνο των ωοθηκών, αν και μελετώνται ορισμένοι νέοι αιματολογικοί δείκτες.
Ρήξη κύστης και συστροφή

Όλες οι κύστες ωοθηκών μπορεί να υποστούν ρήξη και να χυθεί το περιεχόμενό τους στην κοιλιακή χώρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο και πιθανόν αιμορραγία από την ίδια την ωοθήκη. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Οι κύστες ωοθηκών, ιδιαίτερα όταν είναι μεγαλύτερες από 5 εκατοστά στο μέγεθος, μπορεί επίσης να υποστούν συστροφή: η κύστη συστρέφεται γύρω από το μίσχο της διακόπτοντας την παροχή αίματος στην ωοθήκη. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ισχυρό κοιλιακό πόνο και απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση.
Δυνατότητες θεραπείας

Η θεραπεία λαμβάνει ατομικό χαρακτήρα ανάλογα με το εκάστοτε συγκεκριμένο κλινικό σενάριο, και τα ευρήματα του υπερήχου και της φυσικής εξέτασης. Στις δυνατότητες θεραπείας περιλαμβάνονται η παρακολούθηση, οι αλλεπάλληλες υπερηχογραφικές εξετάσεις ή η χειρουργική επέμβαση με τη μορφή της κυστεκτομής (αφαίρεση της κύστης) ή η ωοθηκοτομή (αφαίρεση της ωοθήκης).
Αφαίρεση κύστης ωοθηκών

Οι κύστες ωοθηκών μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικά με λαπαροσκόπηση, αφήνοντας τον υγιή ιστό των ωοθηκών στη θέση του και ανέπαφο. Οι κύστες, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, μπορούν να αφαιρεθούν ολόκληρες, καθώς αποκόπτονται προσεκτικά από την ωοθήκη και αφαιρούνται από το σώμα με συναρμολογούμενες λαπαροσκοπικές σακούλες. Οι κύστες ωοηθηκών που θεωρούνται ύποπτες για καρκίνο, μπορούν να αποσταλούν για άμεση παθολογική εξέταση κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και έτσι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα με βάση τη διάγνωση.

Μετά τη λαπαροσκοπική κυστεκτομή κύστεων ωοθηκών, οι ασθενείς μπορούν συνήθως να φύγουν από το νοσοκομείο μέσα σε 24 ώρες. Μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ Κύστες Ωοθηκών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου