Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Αφαίρεση Ινομυωμάτων - afairesh inomywmatwn

Αφαίρεση Ινομυωμάτων. Με άμεση ανάρρωση και χωρίς αισθητικές επιπτώσεις, χάρη στις εξελιγμένες τεχνικές

Γράφει ο Δρ. Θάνος Παράσχος Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρoυργική, τ. επιμελητής Νοσοκομείων Hammersmith & Whipps Cross του Λονδίνου http: www.ivf-embryo.gr / e- mail: paraschos@ivf-embryo.grΠόσο πρέπει να σας ανησυχούν τα ινομυώματα Αν είχατε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε το αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών γύρω σας, θα βλέπατε ότι, κάποια στιγμή, οι μισές αναπτύσσουν ινομυώματα. Και η μία στις τρεις γυναίκες που εισάγονται σε γυναικολογικές κλινικές πηγαίνουν να αφαιρέσουν ινομυώματα. Ευτυχώς, οι πιο συνηθισμένοι <<όγκοι>> των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων είναι κατά κανόνα καλοήθη ογκίδια. Μπορεί να παρουσιασθούν ως ενιαία μάζα ινομυώδους ιστού ή ν' αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία στη μήτρα. Κατά την εμμηνόπαυση, είναι πιθανό να συρρικνωθούν από μόνα τους, λόγω της έλλειψης οιστρογόνων. Στην αναπαραγωγική ηλικία, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσουν διάφορες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή ακόμα και να σας εμποδίζουν να μείνετε έγκυος ή να κρατήσετε το παιδί που έχετε συλλάβει. Πώς θα καταλάβετε ότι μπορεί να έχετε ινομυώματα Τα συμπτώματα που μπορεί να σας οδηγήσουν στην αποκάλυψη της εμφάνισης ινομυωμάτων είναι: · Η αιμορραγία ανάμεσα σε δύο περιόδους · Η αυξημένη αιμορραγία κατά την περίοδο · Πόνοι και κράμπες στην κοιλιά (ουροδόχο κύστη, παχύ ή ορθό έντερο) · Ένας αδικαιολόγητος πόνος στην πλάτη · Μια επίμονη δυσκοιλιότητα · Συχνοουρία ή άλλα προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα Δεν μας ενοχλούν, δεν τα πειράζουμε; Αυτός είναι ο γενικός κανόνας.


Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν ινομυώματα δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα. Η εκδήλωση των συμπτωμάτων έχει να κάνει με το μέγεθος ή τη θέση του ινομυώματος. Έτσι, μπορεί να έχετε ινομυώματα που να μην σας ενοχλήσουν ποτέ και να συρρικνωθούν από μόνα τους κατά την εμμηνόπαυση. Εφ' όσον όμως σας ενοχλήσουν και διαγνωσθούν, η αντιμετώπισή τους μπορεί να είναι η λύση για ένα πρόβλημα υπογονιμότητας.

Οι επιλογές σας μετά τη διάγνωση Μετά από μια ολοκληρωμένη διάγνωση, θα αποφασίσετε μαζί με τον γιατρό σας για τη μορφή αντιμετώπισης, ανάμεσα στις εξής δυνατότητες: · Παρακολούθηση · Φαρμακευτική αγωγή · Χειρουργική επέμβαση · Εμβολισμός Η επιλογή θα εξαρτηθεί από τον προσωπικό σας τρόπο ζωής, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, την ηλικία, τη γενική κατάσταση της υγείας σας και την επιθυμία σας να αποκτήσετε παιδί. Πότε η εγχείριση είναι η καλύτερη λύση Αν τα ινομυώματα που έχετε: · Αυξάνονται γρήγορα · Σας προκαλούν πυελικό πόνο · Σας εμποδίζουν να συλλάβετε · Γίνονται αιτία για αποβολές · Σας αποφράσσουν τους ουρητήρες... ...ίσως έχει έρθει η στιγμή να αποφασίσετε για μια ινομυωματεκτομή. Σχεδόν χωρίς να το καταλάβετε

Οι τελευταίες εξελίξεις της χειρουργικής επιτρέπουν την αφαίρεση των ινομυωμάτων με την ελάχιστη ενόχληση για το σώμα και τον οργανισμό της γυναίκας. Έτσι, χωρίς υπερβολή, σήμερα μπορούμε να κάνουμε μια ινομυωματεκτομή: Χωρίς εμφανείς τομές και χωρίς να μείνουν σημάδια Χωρίς σημαντικούς εσωτερικούς τραυματισμούς Ουσιαστικά χωρίς πόνο Με τη δυνατότητα να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας μέσα σε ένα 24ωρο!

Με μικρότερο οικονομικό κόστος Οι χειρουργικές μέθοδοι που προσφέρουν αυτά τα πλεονεκτήματα είναι και οι δύο ενδοσκοπικές: η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική. Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει μετατρέψει την εγχειρητική εμπειρία από <<εφιάλτη>> σε ευπρόσδεκτη λύση ανακούφισης. Ο χειρουργός πραγματοποιεί την εγχείριση χειριζόμενος -μέσω μιας οθόνης- τα εργαλεία που έχει περάσει μέσα από (συνήθως τρεις) μικρές τομές. Η τελευταία εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι η εγχείριση μέσα από μία μόνο τομή, που μάλιστα γίνεται στον ομφαλό, οπότε, πρακτικά, δεν μένει καμία ουλή στο σώμα. Και τo θέμα δεν είναι μόνο αισθητικό.

Όσο λιγότερο τραυματίζονται οι ιστοί στη διάρκεια μιας εγχείρισης, τόσο λιγότερο καταπονείται το σώμα και τόσο πιο εύκολα αναρρώνει ο οργανισμός. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής γίνονται ακόμα πιο σημαντικά στην αφαίρεση των ινομυωμάτων με τη ρομποτική χειρουργική. Κι αυτό γιατί η ακρίβεια των χειρουργικών χειρισμών μεγιστοποιείται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, που προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες και λεπτομερή αντίληψη στον γιατρό, με μεγεθυμένη, τρισδιάστατη εικόνα.

Ξεκινήστε από τη διάγνωση Με τον υπερηχογραφικό έλεγχο, μια απλή αλλά ακριβέστατη εξέταση, θα μάθετε αν το πρόβλημά σας ακούει στο όνομα <<ινομυώματα>>. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση είναι πια αρκετά απλή.

Θάνος Παράσχος Γυναικολόγος - Μαιευτήρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου