Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

ΤΙ είναι τα κονδυλώματα

Τι είναι τα κονδυλώματα. Τι είναι ο HPV και πώς μεταδίδεται;

Ο HPV ή αλλιώς, ιός των επιπέδων κονδυλωμάτων μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα εξω γεννητικά όργανα του άνδρα και της γυναίκας.
Τι μορφή έχουν αυτές οι βλάβες;

Αυτές οι βλάβες μπορεί να είναι ορατές με γυμνό μάτι, όπως π.χ. τα οξυτενή κονδυλώματα, που υπάρχουν στα έξω γεννητικά όργανα και είναι σαν "ελιές" μπορεί όμως να μην είναι ορατές και τότε μιλάμε για επίπεδα κονδυλώματα ή flat condylomas.
Πώς γίνεται η διάγνωση των βλαβών αυτών;

Η διάγνωση επιτυγχάνεται με το τεστ Παπ, που διαπιστώνει τις βλάβες των κυττάρων. Η αξιοπιστία του είναι περίπου 80-85%. Ο συνδυασμός τεστ Παπ και κολποσκόπησης καθώς και κολποσκοπικά κατευθυνόμενων βιοψιών αυξάνει το ποσοστό αξιοπιστίας.
Πόσοι τύπου HPV υπάρχουν και ποιοί είναι αυτοί;

Έχουν περιγραφεί περίπου 60 διαφορετικοί τύποι του ιού αυτού.Στον κάθε τύπο έχει δοθεί διαφορετικός αριθμός. Έτσι υπάρχουν οι τύποι : 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,31,33,35,39,40,41,42 κ.ο.κ.
Μπορούμε να βρούμε από ποιόν ιό έχει προσβληθεί κάθε άτομο;

Μπορούμε να βρούμε τον τύπο του ιού που έχει προσβάλλει το κάθε άτομο με μία ειδική εξέταση που λέγεται ταυτοποίηση, αφού προηγουμένως πάρουμε με βιοψία ένα τμήμα του τραχήλου της μήτρας.
Πόσο σημαντικό είναι να ξέρουμε τον τύπο του ιού που μας έχει προσβάλλει;

Είναι σημαντικό διότι δεν προκαλούν όλοι οι τύποι του ιού ιδίας βαρύτητας βλάβες.Υπάρχουν κάποιοι τύποι που εμφανίζονται πιο επιθετικοί και ενοχοποιούνται για τη δημιουργία καρκίνου, ενώ άλλοι είναι λιγότερο επιθετικοί και προκαλούν βλάβες που καθίστανται λιγότερο επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Στην πράξη όμως, εφαρμόζουμε την πολιτική του "see and treat policy" δηλαδή την τακτική " βλεπω και θεραπεύω", που έχει να κάνει με τη βλάβη που έχουμε διαγνώσει και το πως πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, χωρίς να μας ενδιαφέρει απόλυτα το είδος του ιού.
Πόσο σύντομα μπορεί να εξελιχθούν αυτές οι βλάβες σε καρκίνο;

Αυτές οι βλάβες δεν γίνονται ξαφνικά καρκίνος, θεωρούνται προκαρκινικές. Αν όμως οι προκαρκινικές αυτές βλάβες, δηλαδή οι δυσπλασίες, μείνουν αδιάγνωστες ή χωρίς αντιμετώπιση, τότε έπειτα από ένα χρονικό διάστημα, που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε διηθητικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σημαντικό ρόλο παίζουν βέβαια ο τύπος του ιού που έχει προσβάλει το άτομο, η κατάσταση της άμυνας του οργανισμού, καθώς και η δράση άλλων παραγόντων, όπως κάπνισμα, ποτό κ.τ.λ.
Μπορεί αυτές οι δυσπλασίες να υποχωρήσουν από μόνες τους;

Η ελαφρού βαθμού δυσπλασία, δηλαδή το CIN1, έχει πολλές πιθανότητες να υποχωρήσει από μόνο της και λιγότερες να προχωρήσει σε μετρίου βαθμού ή CIN2. Το CIN 2 παρουσιάζει μικρότερες πιθανότητες να υποχωρήσει και μεγαλύτερες να εξελιχθεί σε CIN3. Το CIN 3 εχει πολύ λίγες πιθανοτητες να υποχωρήσει, όπως και πάρα πολλές να προχωρήσει σε μικροδιηθητική μορφή του τραχήλου της μήτρας.
Υπάρχει θεραπεία για τον ιό ή τις βλάβες;

Θεραπεία για τον ιό των επιπέδων κονδυλωμάτων δεν υπάρχει. Όταν το άτομο προσβληθεί από τον ιό, είναι φορέας του διά βίου.Υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες το άτομο εμφανίζει ύφεση, στη διάρκεια της οποίας δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, και περίοδοι έξαρσης, όπου διαγιγνώσκονται βλάβες και υπάρχουν συμπτώματα. Παλαιότερα, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού, που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης, το laser, (εξάχνωση), θεραπεία όμως που δεν κρίθηκε σωστή. Σήμερα με μόνη εμφάνιση αυτού του ιού δεν χορηγείται τίποτα. Θεραπεία εφαρμόζεται μόνο για τις περιπτώσεις δυσπλασιών. Και βέβαια, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ηλικία της γυναίκας, η επιθυμία για αναπαραγωγή (τεκνοποίηση), τα κολποσκοπικά ευρήματα κ.α. Σε ορισμένα κέντρα εφαρμόζεται και η κρυοπηξία, σε χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές δυσπλασίες. Αυτή η μέθοδος, ωστόσο, όπως η laser εξάχνωση ή η ηλεκτροκαυτηρίαση, ανήκουν στις καταστροφικές μεθόδους, οι οποίες τείνουν να καταργηθούν. Σήμερα προτιμώνται οι αφαιρετικές λεγόμενες μέθοδοι, δηλαδή κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας με laser ή loop, διότι με αυτό το τρόπο έχουμε και ιστολογική απόδειξη για τη βλάβη. Πιο απλά, δεν καταστρέφουμε τον ιστό και, παράλληλα, έχουμε και το αποτέλεσμα της βιοψίας, το οποίο, συν τοις άλλοις, μας αναφέρει αν τα όρια εκτομών είναι υγιή, δηλαδή αν έχει αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου το τμήμα με τη βλάβη, και προς τα έξω και προς τα μέσα.
Η θεραπεία των βλαβών αυτών είναι οριστική;

Όχι, δεν είναι οριστική. Δυστυχώς, υπάρχει πάντα η πιθανότητα υποτροπής της βλάβης τοπικά. Αν θα υπάρξει υποτροπή ή όχι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος του ιού, η εξαίρεση της βλάβης επί υγιών ορίων, η άμυνα του οργανισμού, το κάπνισμα, ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα κ.α.
Είναι δυνατόν να προληφθούν οι βλάβες ή η μετάδοση του ιού;

Η πρόληψη της μετάδοσης του ιού μπορεί να επιτευχθεί. Είναι πολύ σημαντική η όσο το δυνατό πιο προσεκτική επιλογή του ερωτικού συντρόφου (αποφυγή συντρόφων με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό). Πολύ σημαντική είναι επίσης η χρήση προφυλακτικού, είτε ανδρικού είτε γυναικείου τύπου, καθώς επίσης και η καλή κατάσταση του οργανισμού. Σε ότι αφορά τις βλάβες των ιστών, δηλαδή τις δυσπλασίες, δεν υπάρχει πρόληψη, όμως είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση.

Η αξία και η ανεκτίμητη προσφορά του τεστ Παπανικολάου είναι γνωστή σε όλες τις γυναίκες. Ωστόσο, είναι σημαντικό και εμείς να ενημερώνουμε συνεχώς τις γυναίκες όλων των ηλικιών για την αξία αυτής της εξέτασης.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο ερευνητής και πατέρας του ομώνυμου τεστ ο Γεώργιος Παπανικολάου τιμάται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πόσο σημαντική είναι η εξέταση φαίνεται από το γεγονός ότι πολλά κράτη υιοθέτησαν τεράστιες καμπάνιες ενημέρωσης και διενέργειας του τεστ. Στη χώρα μας η ενημέρωση είναι αρκετά ικανοποιητική. Η προσέλευση των γυναικών για τον ετήσιο έλεγχο είναι αυξανόμενη.
Συμπερασματα

Τα συμπεράσματα που πρέπει να βγουν απο αυτή τη σύντομη ενημέρωση είναι τα εξής:

1. Σε καμιά περίπτωση οι γυναίκες στις οποίες ανιχνεύθηκε HPV λοίμωξη δεν πρέπει να θεωρούν ότι οπωσδήποτε θα αναπτύξουν κακοήθεις βλάβες. Θα πρέπει όμως να παρακολουθούνται συχνά σύμφωνα με τις οδηγίες του γατρού τους.
2. Κάθε γυναίκα πρέπει να θεωρεί πρωταρχική υποχρέωση προς τον εαυτό της να υποβάλλεται μια φορά το χρόνο σε τεστ Παπανικολάου.
3. Ας μην ξεχνάμε ότι η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση. Το όφελος πραγματικά είναι τεράστιο γιατί θεωρούμε και δική μας υποχρέωση να σας το υπενθυμίζουμε.

Θάνος Παράσχος

ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ Ιός Επίπεδων Κονδυλωμάτων (HPV)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου